Sos beszamelowy

3 (1 ocen)

Bardzo często używam go do zapiekania warzyw,makaronu ,ziemniaków i mięsa.Nie wyobrażam sobie bez niego zapiekanek.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki

    2 łyżki masła

    1 szklanka bulionu warzywnego

    1 szklanka śmietany 18 %

    sól,pieprz

    gałka muszkatołowa

Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos beszamelowy

Sos beszamelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu dodajemy śmietanę, mieszamy. W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę ciągle mieszając. Po trochu wlewamy bulion wymieszany ze śmietaną, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Porady

Zamiast śmietany i bulionu to możemy użyć samego mleka.Sos najlepiej sporządzić przed użyciem,gdy wcześniej go przygotujemy to zrobi się bardzo gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować