Sos beszamelowy

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takim pysznym sosem zawsze polewam zapiekankę kalafiorową.

Składniki:

  • łyżka mąki
    łyżka masła
    1 szkl. mleka lub bulionu
    jajko
    żółtko
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    łyżka startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos beszamelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i powoli wlewamy ciepłe mleko. Mieszając,
    gotujemy ok. 3 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
  • 2. Do sosu wbijamy jajko i żółtko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wsypujemy ser i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować