Sos bakłażanowo-cukiniowy z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Kremowy sos z dodatkiem bakłażana i cukini podaję do makaronu. Latem lubię takie warzywne kombinacje, które przyrządza się szybko i nieskomplikowanie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
    1 cukinia
    130 g surowego boczku
    1 spora garść szczypioru
    1 spora garść bazylii
    350 ml słodkiej śmietanki
    trochę oleju

    300 g makaronu razowego spaghetti (można użyć innego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos bakłażanowo-cukiniowy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan i cukinię pokrój w dużą kostkę. Boczek pokrój w małą kostkę. Rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, podsmaż go, aż się trochę wytopi i zrobi lekko chrupiący. Dorzuć bakłażna, gdyby się zaczęło przypalać dolej trochę oleju. Podsmażaj wszystko z jakieś 5 minut, cały czas mieszając. Gdy bakłażan trochę zmiękknie dorzuć cukinię. Teraz warzywa muszą zmiękknąć.
  • 2. Do warzyw wlej śmietankę. Bazylię i szczypior posiekaj, dorzuć do sosu (trochę zostaw do dekoracji). Dopraw go też solą i pieprzem. Serwuj na ciepło z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Bazylia Cukinia Śmietana Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować