Sorbetowo-jogurtowe lody truskawkowe

0 (0 ocen)

Jest ciepło, wręcz upalnie a ja uwielbiam lody...postanowiłam, że dieta nie może mnie ograniczyć i stworzyłam zdrowa i lekko wersję lodów, polecam:)

Składniki:

  • 400 g truskawek
    2 łyżeczki stevii
    1 mały jogurt 0%-180 g

Sorbetowo-jogurtowe lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. 200 g truskawek przełożyć do rondelka, dodać stevię i dusić do miękkości owoców. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i przełożyć do blendera i dodać około 5 łyżek wrzątku. Zblendować dokładnie.
  • 2. Rozłożyć po równo do foremek na lody mniej więcej na połowę wysokości i odłożyć do zamrażalnika na około 5-7 minut. Pozostałe truskawki przełożyć do blendera i zmiksować je z jogurtem i stevią. Przełożyć na sorbetową masę i ponownie odłożyć do całkowitego zamrożenia.

    Z podanych składników wyszło mi 12 małych lodów po 55 g. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy