Sorbet limonkowy

4.5 (150 ocen)

  • 6 godz. 40 min

W końcu zrobiło się ciepło ! Podczas takiej pogody - domowe sorbety mogłabym jeść kilogramami :) Moim ulubionym jest limonkowy i dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na niego.Sorbet ten możemy przygotować bez maszynki do lodów. Polecam go na upalne pogody - niezwykle orzeźwia.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • sok z 5 limonek
    skórka otarta z 2 limonek (wcześniej 'sparzonych'), starta na tarce o małych oczkach
    300 ml wody
    150 g cukru
    do dekoracji: listki mięty, otarta skórka z limonki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Sorbety

Sorbet limonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Gdy zacznie bulgotać - dodaj skórkę z limonki i pogotuj 1 - 2 minuty. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj sok z limonek, wymieszaj.
    Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
    Sorbet należy energicznie roztrzepać, ściągając kryształki od ścianek do środka: po 2 godzinach od zamrożenia, po 3 godzinach i po 5. Sorbet powinien być gotowy po około 6 godzinach od umieszczenia w zamrażarce.
    Sorbet należy wyjąć z zamrażarki na około 15 - 20 minut przed spożyciem.
    Można go udekorować listkami mięty lub otartą skórką z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować