Sorbet gruszkowy

4.5 (172 ocen)

  • Łatwy

Sorbet, to najstarszy mrożony owocowy deser. W XVI w. zyskał sławę w całej Europie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Jego sława przetrwała do dziś, choć nieco przytłumiona została przez lody.

  • Łatwy

Składniki:

  • - gruszki (dojrzałe i soczyste): 1 kilogram
    - cukier z prawdziwą wanilią: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 4 łyżki
    - wino musujące białe półsłodkie: 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Sorbety

Sorbet gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sorbet gruszkowy, tarka 1. Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. (rodzaj na tarki na zdjęciu)
  • sorbet gruszkowy, mus 2. Do powstałego musu dodać cukier z prawdziwą wanilią i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
  • 3. I. SPOSÓB: do musu dolać wino musujące, wymieszać. Przelać do pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. W międzyczasie kilkakrotnie wyjąć pojemnik i przemieszać sorbet łyżką lub mikserem.
  • 4. II. SPOSÓB: mus przelać do maszynki do lodów i nastawić ją na 30 minut. 2-3 minuty przed końcem mieszania wlać wino musujące. Całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
  • 5. * Podana ilość składników to proporcja na 1l sorbetu.
  • 6. * Sorbetu nie podajemy zbyt zmrożonego, dlatego przed podaniem należy wyjąć go z zamrażalnika ok. 10 minut wcześniej.
  • 7. * Aby jednak nie rozpuścił się za szybko, naczynia w których będzie podany należy schłodzić przez ok. godzinę w zamrażalce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować