Czyli rodzaj "faworków" z dyni. Bardzo prosta receptura na tradycyjne chilijskie "ciasteczka", podawane zarówno na słono np. z sałatką z pomidorów, jak i na słodko z manjar czyli kajmakiem.
1.W misce mieszam wszystkie składniki na jednolitą, gładką, dość zwartą masę. Jak jest zbyt gęste ciasto można dodać odrobinę ciepłej wody, jak jest za rzadkie, podsypać mąką.
3.W głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę partiami sopaipillas, po minucie z każdej strony, na złoty kolor. Wyjmuję na papierowy ręcznik aby nadmiar tłuszczu w niego wsiąkł.
4.Ja podaję je z pebre- drobno posiekanym pomidorem, cebulką, kolendrą,zieloną papryczką chili, solą, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Jest przekąska przed obiadem lub lekka kolacja.
Komentarze