Sopaipillas

4.49 (199 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czyli rodzaj "faworków" z dyni. Bardzo prosta receptura na tradycyjne chilijskie "ciasteczka", podawane zarówno na słono np. z sałatką z pomidorów, jak i na słodko z manjar czyli kajmakiem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowana dynia- puree: 1 szklanka
    - mąka: 2 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - sklarowane masło: 4 łyżki
    - olej do smażenia: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sopaipillas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszam wszystkie składniki na jednolitą, gładką, dość zwartą masę. Jak jest zbyt gęste ciasto można dodać odrobinę ciepłej wody, jak jest za rzadkie, podsypać mąką.
  • Sopaipillas 2. Na stolnicy podsypuję mąki, rozwałkowuję ciasto i małą szklaneczką wycinam krążki.
  • 3. W głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę partiami sopaipillas, po minucie z każdej strony, na złoty kolor. Wyjmuję na papierowy ręcznik aby nadmiar tłuszczu w niego wsiąkł.
  • Sopaipillas z pebre 4. Ja podaję je z pebre- drobno posiekanym pomidorem, cebulką, kolendrą,zieloną papryczką chili, solą, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Jest przekąska przed obiadem lub lekka kolacja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować