Sola w panierce na bogato!

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zmodyfikowany sposób na tradycyjną panierkę. Polecam nie tylko do ryb.

  • 45 min

Składniki:

  • *5 filetów z soli,
    *1 jajko,
    *2 łyżki mąki kukurydzianej,
    *2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych,
    *2 łyżki bułki tartej,
    *2 łyżki otrębów owsianych,
    *1 łyżka sezamu,
    *2 łyżki mozzarelli (tartej),
    *sól, cytryna, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz cytrynowy
    *olej do smażenia
    *mąka pszenna do opruszenia ryby

Sola w panierce na bogato! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z soli (rozmrożone lub świeże) osuszamy, a następnie dobrze solimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny.
  • 2. Jajko roztrzepać na płaskim talerzu. Na kolejnym płaskim talerzu wymieszać ze sobą otręby, mąkę kukurydziana, bułkę tartą, sezam, płatki i mozzarellę.
  • 3. Rybę opruszyć mąką pszenną, a następnie maczać w jajku i panierować w powstałej mieszance. Smażyć na rozgrzanym oleju do przypieczenia panierki z obydwóch stron. Podawać z warzywami z patelni lub młodymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy