Sokoły

4.48 (192 ocen)

  • 2 godz.

Kruche, delikatne ciastka bezowe z kremem kawowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 10 - 12 sztuk:

    Na bezy:
    400 g cukru pudru,
    8 białek,
    łyżka mąki
    łyżka octu z białego wina
    łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Krem:
    250 g masła,
    3 żółtka
    150 g cukru,
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    łyżka rumu lub likieru kawowego

    kawa do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Beza

Sokoły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bezy:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier, mąkę, cukier
    waniliowy i ocet. Mieszamy na jednolitą gęstą masę. Wkładamy do rękawa cukierniczego.
  • 2. Na papierze do pieczenia rysujemy trójkąty równoboczne. Wyciskamy na nie masę bezową. Wierzch wygładzamy nożem lub silikonową łopatką. Możemy obsypać płatkami migdałowymi i kawą. Suszymy w temperaturze 100-120 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach 2-3 godziny.
  • 3. Krem:
    Żółtka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej, następnie je studzimy. Masło miksujemy z kawą, mieszamy z ostudzonymi żółtkami i rumem.
  • 4. Wysuszone trójkąty przekładamy kremem kawowym.

Porady

Ciastka można również przełożyć kremem czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować