Sokoły - bezy z nadzieniem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijać białka do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę nałożyć do szprycy i formować na blaszce trójkąty.
Suszyć w temperaturze 120ºC przez około 60 - 75 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe. Bezy powinny być suche od spodu. Jeśli nie będą, odwrócić je na drugą stronę i dosuszyć przez 15 minut. Prawidłowo upieczone w ten sposób bezy będą mocno chrupiące z wierzchu oraz mokro-ciągnące w środku.
3.Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie i odstwić do wystudzenia. Masło ubić na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać. Wlać wystudzoną kawę, spirytus i wymieszać.
4.Łączyć po dwie bezy przekładając je kremem i marmoladą. Przechowywać w lodówce.
Komentarze