Sokoły - bezy z nadzieniem kawowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chrupiące z zewnątrz i ciągnące w środku bezy z nadzieniem kawowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • bezy:
    8 dużych jajek
    480 g cukru
    szczypta soli

    masa:
    1 kostka masła
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    5 łyżek ciepłej wody
    1/2 kieliszka spirytusu
    marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Beza

Sokoły - bezy z nadzieniem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijać białka do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę nałożyć do szprycy i formować na blaszce trójkąty.
    Suszyć w temperaturze 120ºC przez około 60 - 75 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe. Bezy powinny być suche od spodu. Jeśli nie będą, odwrócić je na drugą stronę i dosuszyć przez 15 minut. Prawidłowo upieczone w ten sposób bezy będą mocno chrupiące z wierzchu oraz mokro-ciągnące w środku.
  • 3. Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie i odstwić do wystudzenia. Masło ubić na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać. Wlać wystudzoną kawę, spirytus i wymieszać.
  • 4. Łączyć po dwie bezy przekładając je kremem i marmoladą. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować