Sok z winogron na zimę

4.07 (288 ocen)

Jako dodatek do kompotu, wody mineralnej lub herbaty.

Składniki:

  • 2 kg owoców winogron czarnych (mogą być również białe)
    pół kg cukru
    pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.07 (288 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Sok z winogron na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Winogrona 1. Owoce opłukać, przebrać i oddzielić od gałązek.
  • Sok z winogron 2. Na dno garnka wlać wodę, dodać owoce i zasypać cukrem. Gotować do całkowitego rozpadu owoców i puszczenia soku (ok 30min). Powstały sok przetrzeć przez sito. Przelać do butelek lub słoiczków i pasteryzować ok 15 min.

Porady

1/ Najlepsze soki wychodzą z dojrzałych winogron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować