Sok z marchewki i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki i przełożyć do rondla.
Wlać 1,5 litra wody i wsypać 6 łyżek cukru.
Gotować 2 godziny, czasami mieszając.
Na końcu zmiksować na papkę.
Oddzielnie zagotować 8 litrów wody wsypując do niej 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. Zagotować i dodać pulpę owocowo- warzywną. Kto lubi bardziej słodki sok, to dodać troszkę więcej cukru. Pod swój smak.
Zagotować i przelać do butelek lub słoików. Pasteryzować 20 minut. Tak, jak prawdziwy sok, na dnie będzie osad owocowo-warzywny.
Z tej porcji otrzymałam 7 butelek poj. 0,75 litra i 8 słoików 1 - litrowych soku
Porady
sok warto przecedzić przez sitko a gęsty miąższ który pozostanie włożyć do słoiczka i zapasteryzować oddzielnie
Komentarze