Sok z czarnej porzeczki z nutką melisy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten sok to zdrowie w butelce. Świetnie nadaje się do zimowej herbaty. Pod względem zawartości witaminy C nie ustępuje sokowi malinowemu, a dodatkowo wykonany jest ze zdrowszego, brązowego cukru i przejmuje kojące właściwości melisy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
    3/4 - 1 szklanki brązowego cukru
    1 szklanka wody
    garść świeżych liści melisy

Sok z czarnej porzeczki z nutką melisy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki zasypujemy cukrem, dodajemy poszarpaną melisę i wstawiamy na ostry ogień. Chwilę przesmażamy i zalewamy wodą.


  • 2. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż porzeczki się rozpadną, około pół godziny. W czasie gotowania zbieramy powstającą pianę.
  • 3. Na koniec przecedzamy sok przez drobne sito lub nawet bawełniany materiał o dość luźnym splocie.
  • 4. Ciągle gorący płyn przelewamy do słoiczków lub butelek i szybko zakręcamy.

Porady

Nie wymaga pasteryzacji. Jeżeli ktoś woli słodkie soki, można zwiększyć ilość cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy