Sok z czarnego bzu

4.5 (195 ocen)

Bardzo zdrowy i bardzo smaczny sok nie tylko na zimowe przeziębienia.

Składniki:


  • 3 kg czarnego bzu
    1 szk wody
    3 łyżki soku z cytryny
    0,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Sok z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekko przestudzić wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować