Sok malinowy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 29 lat. Pracuję jako technik dentystyczny. Gotuję dla mojego narzeczonego, mamy i 94-letniej babci góralki. To właśnie w jej zeszycie znalazłam ten przepis.

Składniki:

  • ● 1 kg malin
    ● 20 dag cukru
    ● sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Sok malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przebieramy i myjemy.
    Zalewamy niepełną
    szklanką wody i gotujemy na
    małym ogniu, aż owoce się
    rozgotują. Studzimy i przecedzamy
    przez sito lub gazę.
    Sok wlewamy ponownie do
    garnka, wsypujemy cukier,
    wlewamy sok z cytryny i zagotowujemy.
  • 2. Gorący sok przelewamy
    do wyparzonych butelek lub
    słoików, zakręcamy i pasteryzujemy
    ok. 15 minut.

Porady

Z malin można zrobić nadzienie do ciasta lub mus do deserów. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować