Sojowy budyń domowy z konfiturą z leśnych malin

0 (0 ocen)

  • 15 min

Doskonały deser dla osób nie mogących spożywać krowiego mleka

  • 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI DLA 1 ŁASUCHA:
    1 szklanka mleka sojowego
    1 płaska łyżka cukru trzcinowego
    duża szczypta cukru wanilinowego
    1 żółtko
    1 dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    domowa konfitura z leśnych malin

Sojowy budyń domowy z konfiturą z leśnych malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żółtko roztrzepane z mąką ziemniaczaną i mlekiem 1. Do miseczki wybiłam żółtko (białko wrzuciłam do pojemniczka z innymi, wcześniej zamrożonymi), dodałam mąkę ziemniaczaną i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie roztrzepałam.
  • Reszta mleka z cukrem trzcinowym i wanilinowym 2. Resztę mleka zagotowałam w rondelku z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym.
  • Ugotowany budyń 3. Na wrzątek wlałam roztrzepaną zawartość miseczki i mieszając doprowadziłam do wrzenia. Kiedy budyń zaczął gęstnieć, zdjęłam rondelek z palnika.
    Po lekkim przestudzeniu nałożyłam do szklaneczki przekładając warstwami konfitury malinowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy