sojowe kotlety mielone

4.44 (146 ocen)

  • 20 min

Czasem nawet największemu fanowi sojowych kotletów może się znudzić ich klasyczne wydanie. Wtedy ich smak można odświeżyć w innej odsłonie np. kotletów mielonych.

  • 20 min

Składniki:


  • 12 kotletów sojowych
    1 średnia cebula
    1/2 czerstwej bułki/kromka chleba
    3 ząbki czosnku
    1-2 łyżeczki mąki
    przyprawa do gyrosa/do dań z fasoli
    majeranek
    sól, pieprz
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.44 (146 ocen)

Sojowe kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety sojowe moczymy w bulionie lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 4 minuty.
  • 2. Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, odciskamy nadmiar płynu.
  • 3. Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 4. Kotlety kroimy na małe kawałki i razem z bułką miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender.
  • 5. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów jest nie mielenie lecz częściowe zmiksowanie składników za pomocą blendera, aby nie uzyskać zbyt gładkiej masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować