Sofficini z szynką i serem

4.43 (200 ocen)

  • 35 min

Sofficini to włoskie pierożki przygotowane na bazie ciasta parzonego, a następnie panierowane i smażone. Włosi je uwielbiają, w sklepach dostępne są już gotowe sofficini, które odgrzewa się w mikrofalówce. Sofficini występuję w różnych wersjach smakowych. Najbardziej znane jest z serem i szynką

  • 35 min

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 1,5 łyżki masła,
    • 3/4 płaskiej łyżeczki soli,
    • NADZIENIE:
    • 250g szynki,
    • 200g żółtego sera,
    • DODATKOWO:
    • 2 jajka,
    • Bułka tarta do panierowania,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.43 (200 ocen)

Sofficini z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sofficini z szynką i serem 1. NADZIENIE: Ser kroimy w kostkę, a szynkę w cienkie plasterki.
  • Sofficini z szynką i serem 2. CIASTO: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką.
  • Sofficini z szynką i serem 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy (3mm) i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. Starajmy się dać do środka jak najwięcej farszu.
  • Sofficini z szynką i serem 4. W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Sofficini z szynką i serem 5. Oleju powinno być sporo.
    Pierożki podajemy np. z ketchupem ( i/lub majonezem). Są smaczne na ciepło i na zimno.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować