Sodziaki

5 (178 ocen)

  • 30 min

Smak dzieciństwa, takie placki robiła babcia, piekła takie duże na całą patelnię, ja zrobiłam w kształcie serduszek.

  • 30 min

Składniki:

  • 400-450 g mąki
    400 ml mleka zsiadłego
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Dodatki :
    cukier puder,miód, ulubiony dżem lub galaretka owocowa
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Sodziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, zrobić w kopczyku dołek, dodać sól, sodę, śmietanę, dolewać stopniowo zsiadłe mleko, zamiesić luźne ciasto.
    Wałkować na grubość ok. 5-7 mm, wycinać dowolne kształty, smażyć na małej ilości oleju na złoty kolor.
    Podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem z ulubionym dżemem lub konfiturą.

Porady

Placki można jeść zamiast chleba, również na słono. Smakują na ciepło i na zimno. Można smażyć duże na całą patelnię lub wycinać przeróżne kształty, ja często robię podłużne paski radełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować