Sodziaki

5 (199 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne placuszki z ziemi dobrzyńskiej. Doskonałe z dżemem, powidłami albo po prostu z cukrem pudrem

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 4 szklanki
    - zsiadłe mleko: 2.5 szklanki
    - soda: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sodziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, zsiadłe mleko, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewnianą łyżką lub zagnieść niezbyt twarde ciasto.
  • 2. Wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką, odcinać niewielkie kawałki ciasta.
  • 3. każdy kawałek obtoczyć w mące i palcami wyrabiać niewielki placuszki.
  • 4. Smażyć na oleju na złoty kolor.
  • sodziaki 5. Podawać z dżemem, powidłami lub posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka Zsiadłe mleko Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować