Soczyste kotlety w soli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem żoną, matkąi babcią. Mam 55 lati jestem na rencie.Bardzo lubię gotowaćdla męża. Często teżzapraszam rodzinę.

Składniki:

  • ● 1 kg mięsa wieprzowego bez kości (łopatka lub karczek)
    ● pieprz
    ● majeranek
    ● ok. 1 kg soli

Soczyste kotlety w soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym
    i nacieramy pieprzem
    i majerankiem.
  • 2. Na dno niedużego naczynia
    żaroodpornego wsypujemy ok.
    2-centymetrową warstwę soli.
    Wkładamy mięso i zasypujemy grubą warstwą soli. Piekarnik
    z termoobiegiem rozgrzewamy
    do temperatury 170 °C, wstawiamy
    naczynie z mięsem i pieczemy
    ok. 1,5 godziny.
  • 3. Wyjmujemy naczynie z piekarnika
    i widelcem ostrożnie
    rozłupujemy skorupę solną. Delikatnie,
    by nie przeciąć skórki,
    wyjmujemy pieczeń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy