Soczysta wołowina w gęstym sosie piwnym

4.5 (196 ocen)

  • 14 godz.

Wspaniale soczyste i aromatyczne mięso. Kluczem sukcesu jest dobrze przygotowana marynata. Na jej wyjątkowy aromat składają się trzy smaki: słodki, słony i kwaśny. Tak przygotowana wołowina zniknie bardzo szybko, a goście będą wyjadać sos nawet samym chlebem! :)

  • 14 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    50 dag wołowiny
    0,33 l ciemnego piwa np. "Gniewosz"
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2 łyżki miodu gryczanego (ciemny miód)
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka chilli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka cukry brązowego
    sól
    pieprz czarny

    opcjonalnie:
    1 łyżka sosu sojowego
    1/4 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa Sosy

Soczysta wołowina w gęstym sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać piwo, sos sojowy, ocet, miód i dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i przyprawy. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki na 12 godzin, aby mięso przeszło smakami.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę i na mocnym ogniu obsmażyć mięso wyjęte z marynaty. Następnie, gdy mięso będzie już zrumienione z każdej strony, należy je podlewać stopniowo marynatą. Całość powinna się dusić pod przykryciem przez około godzinę, tak by mięso zdążyło zmięknąć.
  • 3. Jeśli mięso wraz z sosem będzie zbyt mało słone, należy je posolić. Jeśli sos wyparuje zbyt szybko należy całość podlać zimną wodą z rozcieńczonym sosem sojowym. Gdy mięso będzie już miękkie a sos zgęstnieje można podawać. Wołowina skomponuje się wyśmienicie z puree ziemniaczanym oraz natką pietruszki i lekko słodkawymi ogórkami konserwowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Piwo Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować