Idealna pieczeń na uroczysty obiad. Soczysta, jednocześnie delikatna i bardzo smaczna. Polecam, bo mięso z królika należy do najzdrowszych.
3 godz.
Składniki:
1,5 kg mięsa z królika
300 gr wątróbki z królika
400 gr surowego wędzonego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 kajzerki
3 jajka
Olej do smażenia
1,5 szkl mleka
Smalec i bułka tarta do formy
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1,5 łyżeczki wegety
3 ugotowane na miękko marchewki
Soczysta pieczeń z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i wątróbki umyć, osuszyć i zmielić wraz ze wędzonym boczkiem w maszynce do mielenia i włożyć do miski. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kajzerki zamoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać wraz z cebulą i czosnkiem do mięsa. Do zmielonego mięsa wbić jajka. Dodać wszystkie przyprawy: sól i pieprz do smaku, majeranek, wędzoną paprykę oraz wegetę. Całość dokładnie wyrobić.
2.2 keksówki natłuścić smalcem i wysypać tartą bułką. Do form włożyć po 1/3 masy mięsa. Na to położyć ugotowane marchewki i przykryć pozostałą masą. Piec w nagrzanym do 200stC ok. 1,5 godziny. Funkcja góra-dół z termoobiegem. Jeżeli pieczeń się za szybko zarumieni położyć na wierzch folię aluminiową. Podawać z ulubionymi dodatkami na ciepło lub zimno.
Komentarze