Soczysta karkówka z piekarnika

4.49 (157 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Mięso przyrządzone w ten sposób jest soczyste i mięciutkie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 50 dag karczku
    80 dag ziemniaków
    2 cebule
    sól, pieprz
    przyprawa do kurczaka
    przyprawa do frytek i ziemniaków
    1/2 płaska łyżeczka soli
    1 ząbek czosnku
    zioła prowansalskie
    rękawa do pieczenia

    Sos czosnkowy:
    100 ml śmietany 18%
    2 łyżeczki majonezu
    2 ząbki czosnku
    szczypta pieprzu i soli
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta karkówka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a0rjxe 1. Karczek myjemy kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, cebulę kroimy w półksiężyce. Posypujemy solą, przyprawami, ziołami i dokładnie mieszamy.
  • image-1cqsc9e 2. Ziemniaki wkładamy do rękawa na to wykładamy mięso i czosnek pokrojony w plasterki i spinamy klipsami lub związujemy sznurkiem. Rękaw z mięsem przekładamy do blaszki i pieczemy godzinę w temperaturze 180C. Po 30 minutach przekręcamy na drugą stronę.
  • image-21xxox2 3. Do śmietany dodajemy majonez przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Karkówkę wyjmujemy z rękawa i polewamy sosem czosnkowym. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować