Mięso przyrządzone w ten sposób jest soczyste i mięciutkie.
1 godz. 15 min
Składniki:
50 dag karczku
80 dag ziemniaków
2 cebule
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
przyprawa do frytek i ziemniaków
1/2 płaska łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
rękawa do pieczenia
Sos czosnkowy:
100 ml śmietany 18%
2 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu i soli
Soczysta karkówka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek myjemy kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Posypujemy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, cebulę kroimy w półksiężyce. Posypujemy solą, przyprawami, ziołami i dokładnie mieszamy.
2.Ziemniaki wkładamy do rękawa na to wykładamy mięso i czosnek pokrojony w plasterki i spinamy klipsami lub związujemy sznurkiem. Rękaw z mięsem przekładamy do blaszki i pieczemy godzinę w temperaturze 180C. Po 30 minutach przekręcamy na drugą stronę.
3.Do śmietany dodajemy majonez przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Karkówkę wyjmujemy z rękawa i polewamy sosem czosnkowym. Dekorujemy według uznania.
Komentarze