Soczysta golonka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tymianek mieszamy z solą
i pieprzem. Golonki starannie
oczyszczamy, myjemy i osuszamy
ręcznikiem kuchennym.
Dokładnie ze wszystkich stron
nacieramy przyprawami. Wstawiamy
na noc do lodówki.
2.Cebule drobno kroimy. Kapustę
(jeżeli jest bardzo kwaśna,
płuczemy) odciskamy i drobno
kroimy. Dodajemy jedną pokrojoną
cebulę i mieszamy.
3.Brytfankę smarujemy 1/2
łyżki oleju. Wkładamy kapustę
i golonki. Wlewamy 2/3 szklanki
wody. Piekarnik rozgrzewamy
do temperatury 180 °C.
Wstawiamy golonki i pieczemy
2,5 godziny.
4.Na patelni rozgrzewamy
olej, szklimy pozostałą cebulę,
uważając, by się nie przypaliła.
Fasolę osączamy z zalewy,
mieszamy z zeszkloną cebulą.
Dodajemy do golonek 10 minut
przed końcem pieczenia.
Komentarze