Soczysta golonka z fasolką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dobra golonka nie jest zła, szczególnie w zimie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - golonka: 2 sztuki
    - Kiszona kapusta: 60 dekagramów
    - cebula: 50 dekagramów
    - fasola (puszka białej fasoli): 1 szklanka
    - olej: 4 łyżki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - tymianek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta golonka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tymianek mieszamy z solą
    i pieprzem. Golonki starannie
    oczyszczamy, myjemy i osuszamy
    ręcznikiem kuchennym.
    Dokładnie ze wszystkich stron
    nacieramy przyprawami. Wstawiamy
    na noc do lodówki.
  • 2. Cebule drobno kroimy. Kapustę
    (jeżeli jest bardzo kwaśna,
    płuczemy) odciskamy i drobno
    kroimy. Dodajemy jedną pokrojoną
    cebulę i mieszamy.
  • 3. Brytfankę smarujemy 1/2
    łyżki oleju. Wkładamy kapustę
    i golonki. Wlewamy 2/3 szklanki
    wody. Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury 180 °C.
    Wstawiamy golonki i pieczemy
    2,5 godziny.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy
    olej, szklimy pozostałą cebulę,
    uważając, by się nie przypaliła.
    Fasolę osączamy z zalewy,
    mieszamy z zeszkloną cebulą.
    Dodajemy do golonek 10 minut
    przed końcem pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować