Soczewica po francusku

0 (0 ocen)

Tak wygląda moje pierwsze spotkanie z soczewicą.

Składniki:

  • 250 g soczewicy czerwonej
    1 cebula
    1 listek laurowy
    1 marchewka
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    10 dag wędzonego boczku
    3 dag masła
    2 łyżki mąki
    1/2 szkl rosołu
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    natka

Soczewica po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę opłukać na sicie, zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc.
  • Soczewica po francusku 2. Cebulę przepołowić, marchewkę obrać, dodać do osączonej soczewicy i zalać 3 szklankami wody. Dodać tymianek i liść laurowy. Gotować 45 min.
  • Soczewica po francusku 3. Boczek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, wsypać mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimnym rosołem i dodać do soczewicy. Gotować 5 min, doprawić do smaku, dodać musztardę i przeciśnięty czosnek.
    Przed podaniem wyjąć marchew, cebulę i liść laurowy. Posypać posikaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy