Soczewica po bretońsku

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Soczewica znakomicie zastąpiła w tym daniu fasolę Jaś, okazała się szybsza w przygotowaniu a przy tym naprawde pyszna w smaku. Polecam to danie gdy brakuje nam czasu na przygotowanie tradycyjnej fasolki po bretońsku. Tradycja łączy się tu z nowoczesnością i to naprawde smaczne połączenie...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g soczewicy zielonej
    3 kiełbaski np ślaskie
    kabanos
    20dag wędzonego boczku
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    puszka krojonych pomiorów
    3 łyżki słodkiej papryki w proszku
    łyżka majeranku
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewica po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę dokładnie płuczemy, moczymy ok godzinę w zimnej wodzie, następnie gotujemy z liściem i zielem angielskim do miękości.

    Kiełbasę, kabanos oraz boczek kroimy drobno, smażymy na oleju. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Łączymy z soczewicą.

    Wlewamy pomidory z puszki, przyprawiamy koncentratem i papryką. Dusimy na wolnym ogniu ok 10min.

    Na koniec przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować