Po pracy umilam sobie czas, gotując. Ta pyszna zapiekanka smakuje całej mojej rodzinie.
1 godz. 50 min
Składniki:
● 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
● 60 dag ziemniaków
● 15 dag cebuli
● 15 dag wędzonego surowego boczku
● 20 dag startego żółtego sera
● 3 jajka
● ok. 350 ml śmietany
● ok. 60 ml oleju
● przyprawy: sól, curry, świeżo zmielony zielony pieprz, oregano, cząber, bazylia, majeranek
● tłuszcz i tarta bułka do formy
Sobotnia z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach
ok. 15 minut. Obieramy
i kroimy w plastry. Mielone
doprawiamy solą i ziołami,
wlewamy olej i odstawiamy.
Boczek kroimy w cienkie plastry.
Jajka mieszamy ze śmietaną,
pieprzem i bazylią. Cebule
kroimy w piórka. Mielone
podsmażamy.
2.Naczynie żaroodporne natłuszczamy
i posypujemy bułką.
Układamy warstwy: 1/3
ziemniaków, 1/2 mielonego,
1/2 cebuli i 1/2 boczku. Czynność
powtarzamy. Ostatnią
warstwą powinny być ziemniaki.
Zalewamy masą jajeczną.
Posypujemy serem i oprószamy
oregano. Przykrywamy folią
aluminiową i nakłuwamy widelcem.
Zapiekamy ok. 50 minut
w 170 °C. Zdejmujemy folię
i pieczemy jeszcze 10 minut.
Komentarze