Sobotnia z ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 50 min

Po pracy umilam sobie czas, gotując. Ta pyszna zapiekanka smakuje całej mojej rodzinie.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • ● 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 60 dag ziemniaków
    ● 15 dag cebuli
    ● 15 dag wędzonego surowego boczku
    ● 20 dag startego żółtego sera
    ● 3 jajka
    ● ok. 350 ml śmietany
    ● ok. 60 ml oleju
    ● przyprawy: sól, curry, świeżo zmielony zielony pieprz, oregano, cząber, bazylia, majeranek
    ● tłuszcz i tarta bułka do formy

Sobotnia z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach
    ok. 15 minut. Obieramy
    i kroimy w plastry. Mielone
    doprawiamy solą i ziołami,
    wlewamy olej i odstawiamy.
    Boczek kroimy w cienkie plastry.
    Jajka mieszamy ze śmietaną,
    pieprzem i bazylią. Cebule
    kroimy w piórka. Mielone
    podsmażamy.
  • 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy
    i posypujemy bułką.
    Układamy warstwy: 1/3
    ziemniaków, 1/2 mielonego,
    1/2 cebuli i 1/2 boczku. Czynność
    powtarzamy. Ostatnią
    warstwą powinny być ziemniaki.
    Zalewamy masą jajeczną.
    Posypujemy serem i oprószamy
    oregano. Przykrywamy folią
    aluminiową i nakłuwamy widelcem.
    Zapiekamy ok. 50 minut
    w 170 °C. Zdejmujemy folię
    i pieczemy jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy