Soalnka rybna

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ryba na słono - kwaśno

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryba: 0.5 kilograma
    - oliwa: 2 łyżki
    - cebula posiekna: 1 sztuka
    - ziemniaki pokrojone w kostkę: 0.35 kilograma
    - włoszczyna posiekana pęczek: 1 sztuka
    - mąka: 4 łyżki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - bulion z kurczaka: 1 litr
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ogórki kiszone pokrojone w kostkę: 0.25 kilograma
    - pomidory pokrojone na ósemki: 0.25 kilograma
    - sos sojowy grzybowy: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - kwaśnia śmietana: 0.2 litra
    - koperek posiekany: 1 szczypta

Soalnka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzać oliwę i lekko zeszklić cebulę, ziemniaki oraz włoszczyznę. Wsypać mąkę, dodać koncentrat pomidorowy i wlać gorący bulion. Dołożyć listek laurowy. Ryby umyć, osuszyć, podzielić na kawałki i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 min. Dodać ogórki, pomidory i kapary. Gotować kolejne 10 min. Wlać sos sojowy, sok z cytryny i zabielić zupę śmietaną. Wrzucić garść świeżego kopru. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy