Ciasto Snikers Cioci Jasi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto luksusowe, doskonałe na uroczystości rodzinne. Nie należy do tanich, ale jest bardzo efektowne i smaczne. Zawiera dużą ilość orzechów, masę kajmakową i aromatyczny miód. Przy odrobinie wprawy i dobrej organizacji pracy przygotowanie ciasta zajmuje godzinę czasu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(na blaszkę 25 x 35 cm ; czas przygotowania ok.60 minut)
    CIASTO:

    ok.600 g mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 zimna margaryna
    3 łyżki prawdziwego miodu
    3 łyżki mleka
    2 łyżeczki sody
    2 jajka
    2 żółtka
    cukier wanilinowy



    gotowa masa kajmakowa z puszki 400 g

    PRAŻONE ORZECHY Z MIODEM


    100 g masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki miodu
    300 g siekanych orzechów
    kilka kropli aromatu rumowego


    BUDYŃ


    1/2 l mleka
    1/2 szklanka cukru
    100 g masła
    1 budyń śmietankowy na pół litra mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto snikers cioci jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier. Wymieszać. Dodać startą margarynę na tarce o grubych oczkach oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i gładkie.Gdyby nam się lepiło, dosypać troszkę mąki.
    Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na pergaminie podsypując delikatnie mąką na wielkość naszej blaszki.
    Dwa ciasta upiec w 180'C przez ok, 15 minut.
  • image-0v0qmfh 2. W czasie pieczenia pierwszych placków przygotować prażone orzechy.
    Na patelni podgrzewać cukier, miód, masło i posiekane orzechy do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Gorące ostrożnie wyłożyć na trzeci ciasto i piec w piekarniku przez ok 15-20 minut.
  • image-1nei5uv 3. Gdy mamy upieczone już wszystkie placki, przygotować budyń.
    W jednej szklance mleka rozrobić mąkę i budyń. Drugą szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem. Wlać budyń i zagotować,
    energicznie mieszając.
  • image-16ugjot 4. Gorący, ugotowany budyń wyłożyć na pierwszy placek . Przykryć drugim.
    Następnie na ten wyłożyć i rozprowadzić masę kajmakową.
    Ostatnie ciasto z masą orzechową odwrócić na deseczkę lub blaszkę wyłożoną pergaminem. Odkleić spodni pergamin z ciasta i jeszcze raz odwrócić orzechami ku górze. Zsunąć delikatnie na ciasto z kajmakiem i docisnąć.
    Przekładaniec pozostawić na kilka godzin aby dobrze zastygł. Najlepiej na całą noc.
    Smacznego :)

Porady

Ciasto jeśli się zorganizujemy, możemy wykonać w ciągu godziny. Ciasto najlepiej pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu ,żeby się dobrze związały wszystkie warstwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować