Snikers ciemny

4.99 (204 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    - 7 jaj
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki cukru pudru

    Wkładka orzechowa:
    - 250 g zmielonych orzechów
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 5 białek

    Masa:
    - 5 żółtek
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 1/2 szklanki masła

    Dodatkowo:
    - 1 puszka masy krówkowej
    - posiekane orzechy ( opcjonalnie )




Wystaw ocenę:

4.99 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Snikers ciemny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka ubić, pod koniec dodając cukier puder. Dodawać kolejno po żółtku, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać do formy ( 35x25 cm. ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min. w temp. 180* C. Ostudzić, przekroić na 2 części.
  • 2. Wkładka orzechowa:
    Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder, ubić na sztywno. Dodać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać. Upiec w takiej samej formie jak ciasto kakaowe, 20 min. w 180*C.
  • 3. Masa:
    Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając (uważać, aby nie zrobiła się jajecznica). Pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo masę żółtkową.
  • 4. Przełożenie:
    Na jednym blacie kakaowym rozsmarować 3/4 masy, przykryć ciastem orzechowym. Na to rozsmarować masę krówkową, przykryć drugim blatem kakaowym. Wierzch posmarować resztą masy, posypać posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować