1.Białka jaj do ciasta ciemnego ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ,żółtka i resztę składników.Piec około 20 min.w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Białka przeznaczone na ciasto orzechowe ubić na sztywno,dodać cukier,miód oraz orzechy wymieszane z mąkami.Piec tak samo jak ciasto ciemne.Z mleka odlać pół szklanki ,resztę zagotować w garnku razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną ,wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia po czym utrzeć z margaryną. Ciasto ciemne przekroić na pół .Połowę masy wyłożyć na ciasto ciemne ,do środka włożyć ciasto orzechowe ,na nie drugą połowę masy i na górę drugą połowę ciasta ciemnego. Składniki polewy rozpuścić i polać ciasto.
Porady
Ciasto wygląda ładnie posypane wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami.
Komentarze