• 60 min

Delikatne , puszyste ciasto z orzechową wkładką.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne :
    7 jaj
    niepełna szklanka cukru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    25 dag orzechów posiekanych
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa :
    1 i 1/2 szklanki mleka
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka margaryny

    Polewa :
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z orzechami Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gx0p4f 1. Białka jaj do ciasta ciemnego ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ,żółtka i resztę składników.Piec około 20 min.w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Białka przeznaczone na ciasto orzechowe ubić na sztywno,dodać cukier,miód oraz orzechy wymieszane z mąkami.Piec tak samo jak ciasto ciemne.Z mleka odlać pół szklanki ,resztę zagotować w garnku razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną ,wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia po czym utrzeć z margaryną. Ciasto ciemne przekroić na pół .Połowę masy wyłożyć na ciasto ciemne ,do środka włożyć ciasto orzechowe ,na nie drugą połowę masy i na górę drugą połowę ciasta ciemnego. Składniki polewy rozpuścić i polać ciasto.

Porady

Ciasto wygląda ładnie posypane wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować