Snikers

4.48 (189 ocen)

  • 20 min

Placek ten smakuje całej rodzinie, każdy kto spróbuje go po raz pierwszy pyta o przepis ;)

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    40 dag mąki
    20 dag margaryny "Palma"
    15 dag cukru
    4 zółtka - białka ubić z 25 dag cukru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    słoiczek powideł ze śliwek
    1 szkl mielonych orzechów
    KREM BUDYNIOWY:
    25 dag masła
    0,5l mleka
    1 budyń bez cukru ("Delecta" na 3/4l mleka)
    10 dag cukru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z cukrem utrzeć , dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Sodę rozpuścić w śmietanie i dodać do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Obie części wyłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować powidłami i posypać orzechami. Całość pokryć ubitymi białkami. Piec 20-30 min. w temp. 180°C. Placek nakładamy jeden na drugi, aby piana z białek była na wierzchu. Placek przełożyć kremem budyniowym i polać polewą z rozpuszczonej, gorzkiej czekolady.

    WYKONANIE KREMU BUDYNIOWEGO:
    Ugotować budyń z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo połączyć z budyniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować