Śnieżynka makowa z ciasta francuskiego

4.51 (156 ocen)

  • 40 min

Mak, który kojarzy nam się właśnie ze światami a do tego ten niesamowity kształt wypieku. Idealnie prezentuje się na świątecznym stole

  • 40 min

Składniki:

  • • 200g maku
    • Mleko
    • 100g cukru
    • 2-3 łyżki miodu
    • 1,5 szklanki bakalii
    • 100g masła
    • Jajko
    • 2 opakowania ciasta francuskiego
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Gwiazdki

Śnieżynka makowa z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa makowa 1. Mak przełożyć do garnka i zalać mlekiem ( tyle aby zakryć cały mak)
    Zagotować mak z mlekiem i odstawić na bok na cała noc
    Odcedzić mak i zmielić go z cukrem. W proporcji 2 łyżki maku + 1 łyżka cukru.
    Całość zmielić dwukrotnie.
    Do maku z cukrem dodać bakalie, miód i rozpuszczone masło.
  • koła z ciasta 2. Z ciasta francuskiego wycinamy 2 koła takiej samej wielkości.
  • wykładamy koła makiem 3. Na pierwszym kole wykładamy mak i przykrywamy drugim. Sklejamy boki.
  • nacinamy 4. Ciasto nacinamy w 12 trójkątów nie przecinając środka koła.
  • wyjręcami płatki 5. Bierzemy po 2 trójkąty i zawijamy je w przeciwnych kierunkach. Powstaje śnieżynka
  • Pieczemy snieżynkę 6. Ciasto przekładamy z razem z papierem na blachę. I pieczemy 15-18 min w 210*C.
    Ok. 3 min przed końcem pieczenia smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem.

Porady

Możesz również użyć gotowego maku z puszki. Wtedy twój czas przygotowanie śnieżynki skróci się do 40 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować