Śnieżnik

4.48 (147 ocen)

  • 60 min

Apetycznie wygląda jak i apetycznie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    25 dag margaryny
    25 dag cukru
    35 dag mąki
    2 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku
    1 cukier waniliowy

    Krem:
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag margaryny

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    Truskawki lub inne owoce (agrest, wiśnia)
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śnieżnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym dodawać po jajku na przemian z mąką i proszkiem. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać wody. Podzielić ciasto na pół do jednej dodać kakao. Wylać na blachę (26x40) ciemne ciasto,a potem jasne. Piec 30 minut w 180° C

    Na wystudzone ciasto poukładać truskawki.
  • 2. Krem:
    Margarynę utrzeć na puszystą masę. Z pozostałych składników ugotować budyń. Zimny dodać do margaryny i wymieszać. Wyłożyć na truskawki.
  • 3. Polewa:
    Składniki polewy gotować około 5 minut. Zimną polewę rozprowadzić na kremie.
  • 4. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować