SNICKERS duża blacha

4.49 (160 ocen)

smaczne.........szybko znika z talerza

Składniki:

  • na ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    250g masła lub margaryny Kasi
    2-3 żółtka
    2 łyżki miodu
    po 2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka

    na masę orzechową:

    300 g grubo posiekanych orzechów włoskich
    3 łyżki miodu
    100 g masła lub margaryny Kasi
    100 g cukru

    na krem:

    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    3 szklanki mleka
    500 g masła lub margaryny Kasi
    50 ml mocnego alkoholu

    polewa:

    dwie tabliczki czekolady-białej i gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snickers duża blacha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i rozdzielić na dwie blachy, wyłożone papierem do pieczenia. W rondelku rozpuścić margarynę, miód i cukier-dosypać posiekane orzechy i mieszać, chwilę pogotować. Rozłożyć masę na jednej warstwie ciasta. Piec obie blaszki w temp. 180*C ok. 20 minut. Ugotować budyń, wlewając jednak mniejszą ilość mleka niż podano na opakowaniu. Wystudzić. Napowietrzyć margarynę z cukrem, dodawać partiami budyń. Na konic dodać alkohol. Przełożyć ciasto kremem, przykryć warstwą orzechową. Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub gotową polewą. Podawać po zastygnieciu ok 3 godziny od zrobienia.

Porady

ciasto lepiej upiec 2 dni przed przyjęciem. Budyń gotuję najczęściej wieczorem, aby następnego dnia zrobić krem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować