Śniadaniowy warzywny "ogródek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, wrzucamy kawałeczki piersi kurczaka i smażymy z dwóch stron. W czasie smażenia wsypujemy kurkumę, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz przyprawę węgierską. Dokładnie mieszamy.Studzimy.
2.Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy, marchewkę szorujemy lub obieramy. Sałatę rwiemy na małe kawałki (lub delikatnie kroimy plastykowym nożem - jeśli to sałata lodowa). Rzodkiewki kroimy na półplasterki, pomidorki na ćwiartki, marchewkę na malutkie kawałeczki.
3.Do miski wrzucamy sałatę, marchewki, pomidorki, rzodkiewki i delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dokładamy usmażone z przyprawami paski piersi kurczaka i ponownie mieszamy.
4.Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy.
5.Z bułek odcinamy górną część, a z ich środka wyciągamy miąższ. Środek bułek smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na brzegach bułki układamy wieniec z rzeżuchy (na stojąco). Wkładamy do środka bułek naszą ala sałatkę, posypujemy natką pietruszki.
6.Przed spożyciem przykrywamy bułki odciętą wcześniej ich górą. Chrupiemy zdrowo.
Komentarze