Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Jeżeli rano mamy czas, a lubimy śniadania na słodko to polecam zrobić takie oto placuszki. Są bardzo syte, a podany z pysznym dżemem smakują doskonale. Do tego jeszcze kubeczek mleka i mamy naprawdę pyszne śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki płatków owsianych
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżka miodu prawdziwego
    6 łyżek mąki tortowej
    1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    pół słoiczka dżemu z czarnego bzu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 20 minut, żeby napęczniały i wchłonęły całe mleko, następnie odkrywamy i studzimy.
  • 2. Do płatków wbijamy jajka, dodajemy sól, miód, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość gęste.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta i formujemy placuszki. Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony na rumiano.
  • 4. Usmażone placuszki dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na każdy nakładamy po łyżeczce dżemu i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować