Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne śniadaniowe bagietki. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Sprawdza się również do hot-dogów.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    3 łyżeczki masła
    1 łyżka cukru
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżka soli
    4 szklanki maki pszennej
    1 szklanka wody
    Mleko do posmarowania
    Czarnuszka
    Sezam
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20glf5u 1. W rondelku mieszamy mleko, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i wsypujemy pierwsza szklankę mąki.
  • image-1219fmj 2. Włączamy mikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
  • image-06xh30e 3. Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką i sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 230 *C. Wstawiamy bagietki i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Masło Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować