Śniadaniowa rolada

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszna rolada z jajkiem na bazie sera, szynki i makaronu. Idealna na śniadanie czy kolację. Zawiera sporą porcję białka, wapnia i potasu. Da energię na wiele godzin.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    10 nitek makaronu spaghetti
    4 jajka S
    ok. 250 g sera żółtego w plasterkach

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    ok. 250 g polędwicy sopockiej w plasterkach

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    łyżeczka czosnku granulowanego

    DEKORACJA:
    ser żółty
    sałata

Śniadaniowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątne naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia. Na niej poukładać warstwę sera i szynki (na przemian) tak aby na siebie nachodziły. Przez środek poukładać ugotowany makaron spaghetti i ponownie ułożyć warstwę sera i szynki ( na przemian).
  • 2. Całość zapiekamy 15 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Przez ten czas gotujemy na twardo jajka.
  • 3. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy folię i przekładamy z niej delikatnie naszą roladę na folię spożywczą. Na środek układamy jajka, trzymając za folię ciasno zwijamy roladę mocno dociskając folię.
  • 4. Zawiniętą w folii roladę schładzamy w lodówce. Następnie kroimy w plastry i podajemy np. z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy