Przepyszna rolada z jajkiem na bazie sera, szynki i makaronu. Idealna na śniadanie czy kolację. Zawiera sporą porcję białka, wapnia i potasu. Da energię na wiele godzin.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
10 nitek makaronu spaghetti
4 jajka S
ok. 250 g sera żółtego w plasterkach
SKŁADNIK DODATKOWY:
ok. 250 g polędwicy sopockiej w plasterkach
Śniadaniowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prostokątne naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia. Na niej poukładać warstwę sera i szynki (na przemian) tak aby na siebie nachodziły. Przez środek poukładać ugotowany makaron spaghetti i ponownie ułożyć warstwę sera i szynki ( na przemian).
2.Całość zapiekamy 15 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Przez ten czas gotujemy na twardo jajka.
3.Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy folię i przekładamy z niej delikatnie naszą roladę na folię spożywczą. Na środek układamy jajka, trzymając za folię ciasno zwijamy roladę mocno dociskając folię.
4.Zawiniętą w folii roladę schładzamy w lodówce. Następnie kroimy w plastry i podajemy np. z pieczywem.
Komentarze