Śniadaniowa bułka maślana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać roztopione masło, roztrzepane jajka, wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i sól. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie uformować podłużny bochenek, włożyć do formy wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Kruszonka: składniki posiekać lub wyrobić w palcach (ja siekam zawsze w rozdrabniaczu). Wyrośniętą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i piec ok 30 minut w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić. Najlepiej smakuje na ciepło, a na drugi dzień opieczona w tosterze
Komentarze