Śniadaniowa bułka maślana

4.49 (188 ocen)

Puszysta maślana bułka, lekko słodka z chrupiącą kruszonką. Idealna na śniadanie, z dżemem lub samym masłem i szklanką mleka

Składniki:


  • 20 g drożdży
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 jajko
    0,5 kostki masła
    0,5 kg mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    1 jajko do posmarowania
    kruszonka:
    2 łyżki cukru
    3 łyżki masła
    4 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka Desery

Śniadaniowa bułka maślana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać roztopione masło, roztrzepane jajka, wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i sól. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie uformować podłużny bochenek, włożyć do formy wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Kruszonka: składniki posiekać lub wyrobić w palcach (ja siekam zawsze w rozdrabniaczu). Wyrośniętą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i piec ok 30 minut w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić. Najlepiej smakuje na ciepło, a na drugi dzień opieczona w tosterze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Masło Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować