Śmietanowy sos z boczniaków

4.5 (165 ocen)

Uwielbiam boczniaki, a w szczególności sos z nich. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i makaronu czy ryżu.

Składniki:

  • 500g boczniaków
    duża cebula
    kilka łyżek masła
    250ml śmietany Łaciatej 18% do zup i sosów
    płaska łyżeczka mąki
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta przyprawa uniwersalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Śmietanowy sos z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki kroimy w paski, wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez godzinę, następnie odcedzamy. Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy na maśle. Wrzucamy boczniaki, dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli będą się przypalać, dolewamy odrobinę wrzątku). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą uniwersalną. Łyżeczkę mąki rozprowadzamy w śmietanie, wlewamy do grzybów i jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając.

Porady

Jeśli sos wyjdzie za gęsty, dolewamy jeszcze tyle śmietany, aby konsystencja nam odpowiadała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować