Śmietanowy sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z mąki, cukru, jajka, soli i masła zagnieść szybko elastyczne ciasto. Uformować go w kulę, zawinąć w sreberko i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2.Masa: Mąkę, cukier, cukier waniliowy, budyń oraz proszek do pieczenia wymieszać. Żółtka oddzielić od białek i razem z suchymi produktami zmiksować dodając ser. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę.
3.Śmietanę kremówkę dokładnie ubić dodając śmietan-fix. Białka również ubić dodając szczyptę soli.
4.Obie piany delikatnie połączyć w misce. Nie należy długo i energicznie mieszać, ponieważ masa może stać się zbyt płynna.
5.Do zmiksowanej masy serowej stopniowo dodawać pianę ubitą z kremówki i białek, delikatnie mieszając.
6.Formę wysmarować masłem i posypać mąką, wylepić ciasto, po nakłuwać widelcem i podpiec spód 10 min w temp. 180*C.
Komentarze