Śmietanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem wielkim łasuchem.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 margaryny
    ● 5 łyżek cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● łyżka proszku do pieczenia
    ● 2 żółtka
    Masa: 1,2 kg twarogu
    ● 1/2 l śmietanki 30-proc.
    ● 8 jajek
    ● budyń waniliowy
    ● cukier waniliowy
    ● 1 szkl. cukru

Śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    margarynę, żółtka, oba cukry,
    proszek do pieczenia
    i mąkę zagniatamy, aż powstanie
    kruszonka. Wsypujemy
    na blachę o wymiarach
    22 x 48 cm.
  • 2. Masa: żółtka ucieramy
    z 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Ucierając, stopniowo dodajemy
    twaróg, a następnie
    budyń. Białka ubijamy z pozostałym
    cukrem. Delikatnie
    mieszamy z masą twarogową.
    Śmietankę ubijamy, również
    mieszamy z masą. Wylewamy
    na ciasto. Pieczemy
    50 minut w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy