Śmietanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonały do łososia, krewetek i bitek. Pięknie wygląda udekorowany listkami mięty.

Składniki:

  • 1/2 szkl. białego półwytrawnego wina
    1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    łyżka masła
    sól
    biały pieprz

Śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło schładzamy. Wino doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym
    ogniu, aż zredukujemy objętość do połowy. Wlewamy śmietanę, mieszamy.
    Gotujemy, aż odparuje do 1/3 płynu.
  • 2. Do wina stopniowo dodajemy masło, energicznie mieszając, np. trzepaczką
    do piany. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy