Śmietanowo- owocowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie biszkoptu:
z białek ubić sztywną pianę. dodać cukier i cukier waniliowy. Nastepnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Gdy ciasto będzie puszyste, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. pieczemy ok 20 min. w temp 180C.
2.Masa budyniowa:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z dodatkiem jednej szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowywujemy. Gdy mleko będzie wrzeć wlewamy czekoladową masę i gotujemy aż będzie gęsta ( jak budyń). Następnie odstawiamy masę do ostygnięcia i miksujemy z 1 kostką masła.
3.Masa śmietanowa:
Do śmietanki wsypujemy śmietan-fixy i miksujemy na bardzo gęstą masę. Dodajemy cukier puder i gotowe :)
4.Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. dolną część smarujemy masą budyniową i układamy na niej pokrojone ananasy. środkową część smarujemy 1/2 masą śmietanową i układamy pokrojone kiwi i kilka mandarynek. wierzch smarujemy pozostałą częścią masy śmietanowej i dekorujemy owocami według uznania :)
Komentarze