śmietanowo- owocowy torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wszystko dobre, co słodkie ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru wanilinowego

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 opakowania cukry wanilinowego
    3 łyzki kakao
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki 36%
    2 śmietan- fixy
    3 łyżki cukru pudru

    ok. 5 szt, kiwi
    puszka ananasów
    mandarynki
    jagody lub borówki

Śmietanowo- owocowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie biszkoptu:
    z białek ubić sztywną pianę. dodać cukier i cukier waniliowy. Nastepnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Gdy ciasto będzie puszyste, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. pieczemy ok 20 min. w temp 180C.
  • 2. Masa budyniowa:
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z dodatkiem jednej szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowywujemy. Gdy mleko będzie wrzeć wlewamy czekoladową masę i gotujemy aż będzie gęsta ( jak budyń). Następnie odstawiamy masę do ostygnięcia i miksujemy z 1 kostką masła.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Do śmietanki wsypujemy śmietan-fixy i miksujemy na bardzo gęstą masę. Dodajemy cukier puder i gotowe :)
  • 4. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. dolną część smarujemy masą budyniową i układamy na niej pokrojone ananasy. środkową część smarujemy 1/2 masą śmietanową i układamy pokrojone kiwi i kilka mandarynek. wierzch smarujemy pozostałą częścią masy śmietanowej i dekorujemy owocami według uznania :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy