Śmietanowiec z galaretką

5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zasmakuje każdemu. Świetny do kawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    800ml kwaśnej śmietany
    2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    6 łyżek żelatyny

    Oraz :
    3 galaretki cytrynowe
    starta czekolada
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Śmietanowiec Desery

Śmietanowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy (28x42) wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy 1,5 l gorącej wody. Ostudzić, gdy zgęstnieją wylać na połowę ciasta i przykryć drugą częścią.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wody i przestudzoną wlać do śmietany. Masę wylać na biszkopt.
    Posypujemy odrobiną startej czekolady. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować