Śmietanowiec z galaretką

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten pyszny deser wszystkim smakuje.

Składniki:

  • ● 3 litry słodkiej śmietany 18-proc.
    ● 4 op. kolorowych galaretek
    ● 75 dag truskawek lub innych owoców
    ● 50 g rodzynek
    ● szkl. cukru
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● zapach waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy galaretki rozpuszczamy
    we wrzącej wodzie (każdą
    osobno), schładzamy i wstawiamy
    do lodówki. Śmietanę
    łączymy z cukrem, dodajemy
    zapach i żelatynę rozpuszczoną
    w 2-3 łyżkach ciepłej wody,
    mieszamy. Zastygnięte galaretki
    kroimy w kostkę.
  • 2. Do ścinającej się śmietany
    dodajemy galaretki i rodzynki,
    przekładamy do tortownicy
    i wstawiamy do lodówki. Gdy
    torcik zastygnie, dekorujemy
    go owocami, zalewamy chłodną
    czwartą galaretką i ponownie
    wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować