Śmietanowiec w biszkopcie

4.39 (212 ocen)

Śmietanowiec to ciasto mojego dzieciństwa. Tym razem postanowiłam zamknąć go w biszkopcie.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt blaszka 25x40cm:
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    800 ml kwaśnej śmietany 18%
    150g cukru
    3 różne kolory galaretek
    50g żelatyny
Wystaw ocenę:

4.39 (212 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Śmietanowiec w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy.Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na dwa placki.
  • 2. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wlać do płaskiego naczynia i zostawić aż stężeją. Żelatynę rozpuścić w 200 ml wrzątku.
    Zostawić aż ostygnie (może być letnia). Śmietanę utrzeć z cukrem. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Wrzucić pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać i błyskawicznie wyłożyć na biszkopt (masa w zastraszająco szybkim tempie tężeje:) Przykryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować