Śmietanowiec w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy.Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na dwa placki.
2. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wlać do płaskiego naczynia i zostawić aż stężeją. Żelatynę rozpuścić w 200 ml wrzątku.
Zostawić aż ostygnie (może być letnia). Śmietanę utrzeć z cukrem. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Wrzucić pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać i błyskawicznie wyłożyć na biszkopt (masa w zastraszająco szybkim tempie tężeje:) Przykryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze