1.Każdą galaretkę oddzielnie przygotowac wg. przepisu i odstawic do stężenia. Po zastygnięciu pokroić w kostke. Żelatynę wsypac do garnuszka z wodą i lekko podgrzac, do momentu rozpuszczenia. Śmietanę i cukier wymieszac, dodac rozpuszczona żelatyne, wszystko dokladnie wymieszac.Można odłożyc troche do dekoracji.
W tortownicy układać warstwami : I warstwa: pół pokrojonych kolorowych kostek galaretek, II warstwa- pół masy śmietanowej, III warstwa- pozostałe kostki galaretek, IV warstwa- pozostała masa śmietanowa.
Na wierzch śmietanowca położyć owoce, udekorowac odłożoną śmeitaną.
Wstawić do lodówki.
Porady
Do masy śmietanowej można dodac drobno pokrojone owoce sezonowe.
Na samym dnie tortownicy można również ułożyć herbatniki lub biszkopty i układać kolejne warstwy śmietanowca.
Komentarze